Hore
Fórum » Ako fotografovať?
 

ISO a expozícia pri fotení zvierat v exteriéri

Ľuboš.gábor
Ľuboš.gábor 2017-06-01 10:46:28+02
Zdravím, predošlé témy som si pozeral ale nenašiel nič podobné, čiže sa vopred ospravedlňujem ak tu nejaká podobná je.
Skúšam fotiť s bazárovou 70-200kou f2.8 VR1 zvieratá v parku a neustále experimentujem s rôznymi nastaveniami, aby som zachytil rýchly pohyb, občas sa zadarí, občas je to celé zašumené, občas mám snímku extrémne podexponovanú. Rád by som bol keby ste mi napísali aké nastavenia využívate pri fotení vtákov napríklad v parku, v prírode, nastavenie expozície, čas, akú clonu napríklad pri ohnisku 200mm, čo sa Vám napríklad osvedčilo.... prikladám 2 fotky z ktorých som spravil výrez ale ako začiatočníkovi mi nie je uplne jasné prečo je prvá ostrejšia a druhá zašumená, pri obidvoch som použil potlačenie šumu. 1. fotka - 1/1600, iso 1000(auto), f4, 2. fotka 1/1600, iso 200, f3.2 , 3. fotka - ISO 200, 200mm, f2.8, čakal by som že pri nižšom ISE bude fotka čistejšia, no bola uplne podexponovaná a keď som vyťahoval expozíciu tak bola dosť zašumená.... za každú radu budem vďačný, učíme sa predsa neustále Dnes som mal nastavené AUTO ISO - max 1000, fotil som na 200mm, pri clone 2.8-4 , tipujem že ak iso nestačilo tak fotku brutálne podexponovalo, len uplne nechápem, ak to robíte ak použite väčšie iso ako dokážete tak pekne odšumiť foto, aj na DX Vopred ďakujem za nejaké tipy.
 
PeCh
2017-06-02 23:13:55+02
Tieto príklady nie sú neostré kvôli expozičnému času ale kvôli chybe AF (tá závisí od režimu ostrenia, FF/BF...). Ak máš nejakú, kde si myslíš, že by ti pomohol čas 1/800 alebo kratší, tak ju postni. V každom prípade je dosť rozdiel medzi 1/1600 predtým a 1/500 teraz.
 
Ľuboš.gábor
2017-06-03 06:25:01+02
Mal si pravdu, už aj pri časoch 1/500 boli fotky pekné, ale čo sa týka chyby AF, neviem čo s tým teraz myslíš, či dať jemne doladiť objektív niekde v servise ak mám podozrenie na FF, alebo to boli moje chyby lebo som spravil jemný pohyb pri fotení ? FF by objektív nemohol mať ak je telo a objektív rovnaký výrobca ? Zase Ak by to bol FF tak by som nemal tretinu fotiek ostrých nie ? čiže chyba bola skôr u mňa, predpokladám Vypol som si na ňom včera stabilizáciu, dočítal som sa že bez nej by mali byť fotky ostrejšie, že ona pomáha, skôr pri časoch okolo 1/50-1/200, ale pri časoch okolo 1/500-1/1000 skôr spôsobuje neostrosť .....
 
karrlok
2017-06-03 08:53:00+02
príspevok od: Ľuboš.gábor
Mal si pravdu, už aj pri časoch 1/500 boli fotky pekné, ale čo sa týka chyby AF, neviem čo s tým teraz myslíš, či dať jemne doladiť objektív niekde v servise ak mám podozrenie na FF, alebo to boli moje chyby lebo som spravil jemný pohyb pri fotení ? FF by objektív nemohol mať ak je telo a objektív rovnaký výrobca ? Zase Ak by to bol FF tak by som nemal tretinu fotiek ostrých nie ? čiže chyba bola skôr u mňa, predpokladám Vypol som si na ňom včera stabilizáciu, dočítal som sa že bez nej by mali byť fotky ostrejšie, že ona pomáha, skôr pri časoch okolo 1/50-1/200, ale pri časoch okolo 1/500-1/1000 skôr spôsobuje neostrosť .....
Ahoj Ľuboš, ja fotím futbal aj zvieratá a čas 1/500 mi stačí aj keď fotím bežiaceho psa, alebo letiace kačky. K tej neostrosti, treba si uvedomiť, že pri clone 2,8 je veľmi malá hĺbka ostrosti a pri pohybe sa môže stať, že fotený objekt-zviera je pri stlačení spúšte mimo bodu zaostrenia. Najprv si vyskúšaj odfotiť statickú snímku, aby si vylúčil, alebo potvrdil FF/BF a keď snímky budú ostré, tak skús pri fotení pohybujúcich sa objektoch dvihnúť clonu aspoň na f4. Prajem ti dobré svetlo a ostré snímky.
 
martinchirila
2017-06-03 09:03:02+02
a fotíš z ruky či zo statívu???
 
fatality
2017-06-03 12:54:22+02
príspevok od: Ľuboš.gábor
Bol som si trocha vyskúšať teóriu, nahodil som si prioritu času, 1/500, iso do 200 vďaka slnku, clonu mi hádzalo od 2.8-7 ..... subjektívny pocit po fotení bol taký, že zo 150 fotiek bude aspoň 70 pekne ostrých ... no po prezretí v PC 1/3 zle zaostrených, 2/3 ostré, trošku rozmazané a 3/3 boli neostré, ako keby FF, neviem to vysvetliť, ako keby pri ostrení.... subjektívny názor teraz po prezretí fotiek je, že by bolo viac ostrých fotiek pri 1/800-1000, niektoré psy sú strašne rýchle...
1. fotka pekne zaostrená, 200mm, f2.8, 1/500, iso 100
2. fotka zle zaostrená, šum, 200mm, f.8, 1/500, iso 125
3. fotka nezaostrená dobre, takých bolo kopec, neviem či som pomaly stláčal spúšť alebo niečo iné.
Bol to tréning, nemal som možnosť postaviť sa kde chcem atď, išlo mi len o to zachytiť rýchly pohyb v rámci možností, či už psík bežal oproti mne, z boku alebo inak. Pri tých nezaostrených fotkách si nie som istý kde bola chyba, či som skoro stlačiť spúšť aj keď ešte nezaostrilo, alebo niečo iné, pár fotiek preostrilo za neho, čo berem ako normálnu vec. Ale v podstate si mi potvrdil že sa dá fotiť aj s časom 1/500, len mi prišlo že pri 1/800 by som mal menej rozmazaných fotiek, subjektívny pocit... a samozrejme pár fotiek pri ISU 120-140 bolo zle zaostrených, ako keby nezaostrených, také zašumené boli trocha..... Nabudúce si skúsim nájsť lepšie miesto, vytvoriť kompozične lepšiu fotku, ak to bude možné, aby bola viac zaujimavá + zvýšiť percento správne zaostrených fotiek, dnes som bol trocha sklamaný či už mnou alebo nepresných ostrením.
treba si uvedomit,ze fotenie pohybu,psov,je zaner,ktory preveri kazdeho fotografa, fotak a objektiv..aj profici maju v takychto zanroch odpad a zalezi od schopnosti a techniky,kolko %..
prva fotka je oka..druha rozmazana,tazko povedat preco..najskor si nestihol zaostrit..bud ty,alebo fotak..ale zas,ziaden sum tam nevidim..
a ak mas podozrenie na ff,bf,skusa sa to inak,nez na pohybujucich sa objektoch..
 
PeCh
2017-06-03 14:13:48+02
Treba si uvedomiť, že pri akčnom fotení je vždy veľa odpadu. Aj profíkom s profi technikou sa stane, že majú odpadu viacej ako dobrých snímok. Je to normálne. To koľko odpadu máš závisí od toho, ako ovládaš svoju techniku ako ju vieš nastaviť, potom od limitov a schopností danej techniky, od znalosti toho čo fotíš... Napríklad pri nesprávnom nastavení AF správne neodfotíš ani pomalý dej, kde sa objekt hýbe rýchlosťou 1 km/h.

S týchto posledných ukážok vyzerá, že nie je problém s pohybovou neostrosťou a čas 1/500 bol dostatočný a možno by mohol byť i dlhší (1/320-1/200). Iba fotka psa preskakujúceho cez žrďku vyzerá, že keby bola správne zaostrená, tak by na nej mohla byť pohybová neostrosť, takže tých 1/500 môže byť hraničný čas. Ostatné neostré fotky sú neostré, kvôli chybe AF. Tým nemyslím FF/BF ale to, že jednoducho AF "netrafil". Nepoznám AF na Nikone, ale také nové Fuji X-T2 má pre AF-C 5 rôznych režimov AF a každý je ešte možné prispôsobiť. Na rôzne scény sú vhodné iné a nie je žiadny univerzálne vhodný na všetko. Takže aj keď použiješ AF-C čo je pre takéto scény nutnosť, tak ho treba správne nastaviť (ak to Nikon umožňuje). Ak sa AF-C režim nedá prispôsobiť, tak používa nejaký "best-effort" režim, ktorý ti nezaručí, že sa vždy trafí. Presnosť AF tiež závisí od toho, ktoré AF body použije a to je niečo čo nie vždy dokážeš ovplyvniť (takéto scény jednoducho nechceš vždy fotiť s jedným konkrétnym AF bodom). Samozrejme ak ti napríklad fotený pes vybehne z oblasti pokrytej AF bodmi, tak sa zaostrí na niečo iné.

FF/BF by tam tiež mohol byť ale to pri AF-C režime neodhalíš. FF/BB sa netýka len druhostranných výrobcou objektívov. Ja som napríklad so Sigmou nikdy nemal problém a tu na fóre sa Sigiem báli ako čert kríža a mal som problém s Canonom 85/1.8 a Canonom 70-200/2.8L IS na Canon tele. Všetko mi však zladili v servise v rámci záruky. FF/BF si zistíš pri AF-S režime. Najjednoduchšie zo statívu fotiť dostatočne kontrastnú scénu raz s ostrením cez hľadáčik a raz cez live view (potrebné vyskúšať viaceré AF body). Ak je ostrejšia fotka cez liveview, tak máš FF/BF. Druhý test je fotenie pravítka (alebo niečoho podobného) pod 45° uhlom.

Osobne so zrkadlovou som mal podstatne viac odpadu kvôli zlému zaostreniu ako s CSC. Toto ale teraz nezmeníš. Ale ani CSC nie je vhodné vždy. Na takéto akčné fotenie je napríklad vhodnejšia tvoja D7100 ako moje X-E2. Až najnovšia generácia CSC sa doťahuje na ostrenie zrkadloviek v akcii.
 
Ľuboš.gábor
2017-06-03 20:45:57+02
príspevok od: martinchirila
a fotíš z ruky či zo statívu???
Z ruky fotím stále, statív som predal, chcel som viac voľnosti, menej starostí s nosením a fotenie ma baví, neberiem to nejako vážne Ale pri fotení psov som väčšinou čupel alebo sedel a mal podopretý objektív lakťom, nejako sa zapieral, snažil som sa netriasť sa nejako Ale možno chyba bola tá, že som chcel aby sa mi psíci dostali čo najviac do záberu, aby som nemusel rezať snímku a keď už boli blízko, preostrilo zle, alebo nestihlo často zaostriť. Ale keď behal psík vedľa mňa, snímky boli samozrejme ostrejšie, ako keď behal oproti mne, čo je normálne ako som čítal. Ale súhlasím, že pri akčnom fotení je toho odpadu dosť a treba potrénovať techniku, premyslieť si scénu, ako by mala fotka vyzerať, zatial sa mi to príliš nedarí, ale dúfam že sa budem zlepšovať ďakujem vám všetkých za rady, tipy, triky a komentáre, veľmi si to vážim, človek sa neustále učí
 
kevo7
2017-06-04 09:47:39+02
Tu je užitočný článok o ostrení:
www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/digitalne-zrkadlovky-dslr/zaostrovanie-s-dslr-nikon/
Na D7100 máš napr. 3D Focus Tracking.. Super vec na fotenie zvierat.
 
Strana 2 z 2
 





Inzercia
  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
  • ()